top of page

Werkwijze : Mentorschap aanvragen

Over Vision Mentorschap

​

Welkom bij Vision Mentorschap. Wij zijn door de rechtbank benoemd als wettelijk mentor.

Dit betekent dat wij cliënten ondersteun die door een geestelijke of lichamelijke beperking niet (meer) in staat zijn hun persoonlijke belangen zelf te behartigen.

Onze rol is om samen met de cliënt en betrokken zorgverleners te kijken naar wat nodig is op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling, begeleiding en algemeen welzijn.

Wij help bij het maken van beslissingen, houd overzicht over de zorgsituatie en ben de stem van de cliënt wanneer die zelf niet goed gehoord wordt.

​

​

Voor wie is mentorschap bedoeld?

​

Mentorschap is er voor mensen die door bijvoorbeeld dementie, een verstandelijke beperking, psychische problemen of niet-aangeboren hersenletsel ondersteuning nodig hebben bij persoonlijke zorgbeslissingen. Het gaat hierbij niet om financiële zaken – daarvoor is een bewindvoerder verantwoordelijk.

​

​

Aanmelden voor mentorschap

​

Een verzoek tot mentorschap kan worden ingediend door:

​

  • De cliënt zelf

  • Familie tot de vierde graad

  • Een hulpverlener (met toestemming van de organisatie)

  • De bewindvoerder

  • De kantonrechter of Officier van Justitie

  • Een voogd (bij 18 jaar)

​

Een mentor kan de aanvraag niet zelf doen, maar ik geef uiteraard graag advies bij het indienen van de aanvraag. Na een kennismakingsgesprek vul ik, indien gewenst, een bereidheidverklaring in die meegestuurd kan worden naar de rechtbank.

​

​

Hoe werken wij?

​

  • Persoonlijk contact: Minimaal eens per twee maanden heb ik contact met de cliënt en/of zorgverleners.   ( 17 uur per jaar )

  • Mentorschapsplan: Er wordt jaarlijks een plan gemaakt en geëvalueerd. Dit wordt gerapporteerd aan de kantonrechter.

  • Verslaggeving: Maandelijks vraag ik een kort verslag van de eerstverantwoordelijke begeleider.

  • Aanwezigheid bij overleggen: Indien mogelijk sluit ik aan bij MDO’s of behandelbesprekingen.

  • Grenzen van de rol: Ik ben geen hulpverlener of mantelzorger. Ik doe geen aankopen voor cliënten of begeleiding bij ziekenhuisbezoeken zonder duidelijke meerwaarde.

  • Bij overlijden: Bij het overlijden van een cliënt stopt het mentorschap. Belangrijke wensen worden, indien bekend, doorgegeven aan nabestaanden. Het dossier wordt conform de wet 7 jaar bewaard.

​

​

Kosten en vergoeding

​

De kosten voor mentorschap zijn wettelijk vastgesteld. In veel gevallen worden deze kosten (deels of volledig) vergoed door de gemeente via bijzondere bijstand. Wij helpen u graag bij het aanvragen van deze vergoeding.
Onze tarieven zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen en verschillen afhankelijk van de situatie (bijvoorbeeld individueel mentorschap of mentorschap voor een echtpaar/gezin). Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we de kosten en mogelijkheden graag met u.

 

Als er onvoldoende financiële middelen zijn, kan de bewindvoerder bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. Tijdens de intake ontvangt u informatie over onze klachtenregeling en werkwijze.

​

​

Contact

​

Heeft u vragen over mentorschap of wilt u iemand aanmelden? Neem gerust contact op via info@visionmentorschap.nl 

​

​​

bottom of page